Press "Enter" to skip to content

A 30 éves Kerekasztal és a 25 éves Káva kapja a Színházi Kritikusok Céhének első Jövő díját

Új díjat alapít a Színházi Kritikusok Céhe a 2022-ben átadandó Színikritikusok díjai mellé. A Jövő díjat olyan színházi alkotók, alkotócsoportok vagy produkciók kaphatják meg, akik innovatív színházi gondolkodással, elkötelezetten dolgoznak a társadalmi folyamatok alakításán. Az első Jövő díjat a hazai TIE (Theatre in Education) meghonosításának két úttörő társulata, a 30 éves Kerekasztal Színház és a 25 éves Káva Kulturális Műhely kapja.

A Színházi Kritikusok Céhe szerint azért volt szükség az új díjkategória megalapítására, mert jelenlegi szavazati rendszerük ritkán, és főképp csak a Különdíj kategóriájában tudta elismerésben részesíteni azokat az együtteseket, intézményeket vagy produkciókat, amelyek fontos társadalmi feladatot ellátó, innovatív kezdeményezéseket hoznak létre, és amelyek alkotásaikban a jelen kihívásaival a jövőre is figyelve igyekeznek szembe nézni. Ugyanakkor mára számos ilyen műhely létezik Magyarországon, s köztük rendkívül fontos szerepet vállalnak a TIE (Theatre in Education) előadásokat létrehozó csoportok.

A Kerekasztal Színház és a Káva Kulturális Műhely Jövő díjához Puskás Panni, a Színházi Kritikusok Céhének társelnöke írt laudációt.

Nagy az adóssága a kritikus szakmának a nevelőszínházi társulatokkal szemben. Már csak azért is, mert a hazai színész-drámatanárok munkája, szakmai tudása és tehetsége párját ritkítja Európa-szerte. Azt is mondhatnám, olyan színházpedagógiai munka folyik Magyarországon, ami a legnívósabb hungarikumaink közé tartozik. Abban pedig, hogy ez így alakult, egyértelműen két úttörő társulatnak, a most 30 éves Kerekasztal Színháznak és a most 25 éves Káva Kulturális Műhelynek volt a legnagyobb szerepe.

E két nagyszerű társulat az elmúlt évtizedekben nemcsak demokratikusabbá formálta a színházat azzal, hogy gyerekek, fiatalok vagy felnőttek számára lehetővé tette, hogy előadásaikon aktívan részt vegyenek, s véleményüket bátran vállalva akár vitatkozzanak is a színpadon látottakkal, de egyszersmind megízleltette velük, hogy mit jelent állampolgárként viselkedni egy demokráciában. A Kerekasztal Színház és a Káva Kulturális Műhely így nemcsak a kultúráért vállalt és vállal ma is felelősséget, hanem a jövőnkért, egy szabadabb, demokratikusabb társadalom megteremtéséért dolgozik.

Nem elhanyagolható részlet, hogy a két társulat mindezt rendkívül magas szakmai színvonalon teszi, nagyszerű előadásokat hozva létre, amelyek – azt gondolom – nagyobb szakmai és sajtófigyelemre érdemesek, mint amennyit ezidáig kaptak. A Színházi Kritikusok Céhe idén elérkezettnek látta az időt arra, hogy – több évtizedes adósságát pótolva – elismerésben részesítse a Kerekasztal és a Káva munkáját, remélve és elősegítve, hogy a két társulat végre megkapja az őt megillető helyet és figyelmet a magyar kortárs színházban.

Egyúttal köszönjük a Káva Kulturális Műhely és a Kerekasztal Színház munkatársainak, hogy felelősséget vállalnak mindannyiunk jövőjéért, és azt is, hogy rájuk gondolva megalapíthattuk a Jövő díjunkat, amelyet a jövőben is szeretnénk majd átadni hasonlóan innovatív gondolkodású együtteseknek, intézményeknek vagy produkcióknak.


A Színikritikusok díját október 18-án adjuk át az Örkény Színházban.

Májusban már bejelentettük az életműdíjas, Cserhalmi György, augusztusban pedig a különdíjas, az AlkalMáté Trupp nevét. A 14 kategória várományosait augusztus második felében hozzuk nyilvánosságra.

A gála rendezője Mácsai Pál, közreműködői az Örkény Színház művészei. Az esemény nyilvános, jegyek az Örkény Színház felületein vásárolhatók.