Press "Enter" to skip to content

Az AlkalMáté Trupp kapja a Színházi Kritikusok Céhének különdíját

A Színházi Kritikusok Céhe idén októberben 43. alkalommal adja át az évad kiemelkedő színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok díját. A tagság döntése alapján 2022-ben a különdíj nem egyetlen szezonért, hanem egy 14 évadon át tartó sorozatért jár.

2007. augusztus 9-én a Zsámbéki Színházi Bázison kezdődött, és 2021. augusztus 8-án a Benczúr Ház kertjében ért véget az AlkalMáté Trupp 14 éven át tartó, évente néhány estére/délutánra szóló színházi projektje – 2020 a koronavírus-járvány miatt kimaradt –, amelynek résztvevői a Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2003-ban végzett, Horvai István és Máté Gábor vezette osztály tagjai voltak. A projekt – nevezzük jobb híján így a szövetséget – indulásakor deklarálták, hogy Máté Gábor ötlete alapján és rendezésében minden körülmények között színre viszik az osztály minden tagjának az életét.

És színre vitték. Bár színészosztályok diplomát követő alkalmi jellegű, ám rendszeres találkozására, s ebből létrejövő nyilvános produkciókra sem előtte, sem azóta nem találunk példát, ezért még nem járna kritikusdíj.

A sorozat alakulását az élet nevű forgatókönyvíró mellett a szerencse is befolyásolta, hiszen sorsolással döntötték el, kiről szóljon az első történet, és ugyanezt a módszert követve az aktuális nyár utolsó előadásán húzták ki a következő év alanyát. Sorrendben: Járó Zsuzsa, Szandtner Anna, Kovács Patrícia, Máthé Zsolt, Mészáros Máté, Péter Kata, Száraz Dénes, Gál Kristóf, Dömötör András, Mészáros Béla, Vajda Milán, Fenyő Iván, Czukor Balázs, Jordán Adél.

Ezekben az egynyári kalandokban nem az volt az érdekes, ki mennyit mutatott meg magából, mit ajánlott fel társainak szabad prédaként felhasználható és alakítható színpadi alapanyagként, hanem az, amit ebből kollektív, önreflexív, önkritikus és önironikus alkotásként létrehoztak. Az önéletrajziság és a fikció különös elegye, amely az egyénin túl évről évre egyre erősebb társadalmi olvasatot is kapott.

Az AlkalMáté Trupp életjáték-sorozata önmagában is díjazandó az elszántságért, amivel végigvitték a vállalást. Még inkább azért, mert a személyesség erejével és hitelével létrehozott produkcióik műfajteremtő színházi tényezővé váltak. Továbbá azért, mert a tizennégy, köz számára készített privát és színházi portréból összeálló tablójuk egy generáció felnövéstörténete, amelynek háttere Magyarország elmúlt negyven éve. Aki a bemutatósorozatot végignézte-végigélte velük, akár nézőként, akár színikritikusként, maga is tanult, formálódott, örült, kesergett, nevetett, és szépen, közösségben öregedett velük.


A Színikritikusok díját október 18-án adjuk át az Örkény Színházban.

Májusban már bejelentettük az életműdíjas, Cserhalmi György nevét, a kategóriák várományosait augusztus második felében hozzuk nyilvánosságra.

A gála rendezője Mácsai Pál, közreműködői az Örkény Színház művészei. Az esemény nyilvános, jegyek az Örkény Színház felületein vásárolhatók.