Press "Enter" to skip to content

Rólunk

A Színházi Kritikusok Céhe hosszú múltra visszatekintő szakmai szervezet, mely a rendszeres színikritikusi tevékenységet folytató szakemberek legfőbb és egyetlen hazai érdekvédelmi-képviseleti szerve. A több mint félszáz tagot számláló társadalmi egyesület tagjai között épp úgy megtaláljuk jelentős kulturális lapok és portálok szerkesztőit, újságíróit, mint a fiatal, pályájuk elején álló tehetséges szakírókat.

2009 júniusában a céh korábbi vezetése lemondott. Szűcs Katalin Ágnes elnök, Stuber Andrea és Urbán Balázs elnökségi tagok a megelőző években eredményes munkát végeztek a céh és a színházi szakma közötti kapcsolatok megerősítése terén.

A Színházi Kritikusok Céhének tagsága 2009. szeptember 23-án új elnökséget választott Tompa Andrea elnök, valamint Rádai Andrea és Jászay Tamás elnökségi tagok személyében. Vezetési ciklusuk alatt öltött új, rangos és látványos formát a Színikritikusok díja átadása.

2012. december 12-én a céh újraválasztotta az elnökséget. Tompa Andrea elnök, valamint Jászay Tamás és Herczog Noémi elnökségi tagok folytatták a megkezdett munkát. Az elnökség tagjai sikeres nemzetközi színházi showcase-t rendeztek Budapesten 2013-ban és 2015-ben.

A 2015 novemberében lezajlott tisztújító közgyűlésen a tagság Stuber Andreát választotta meg elnöknek, Kovács Bálintot elnökhelyettesnek, Proics Lillát pedig elnökségi tagnak. 2018 júliusában Stuber Andrea lemondott elnöki posztjáról, ám a háromfős elnökség kitöltötte mandátumát.

2018 novemberében a közgyűlés döntése szerint Turbuly Lilla lett a kritikuscéh elnöke. Az elnökhelyettes Papp Tímea, az elnökség harmadik tagja pedig Kovács Natália lett.

2022 januárjában új elnökségi struktúra jött létre. Kovács Bálint és Puskás Panni társelnökökként vezetik a céhet, az elnökség tagja Papp Tímea.