Press "Enter" to skip to content

Mikita Gábor

2013.

1. Hová írt rendszeresen kritikát 2013-ban?
2. Hová írt alkalmanként kritikát 2013-ban? Ellenfény
3. Hol jelentek meg egyéb, színházi tárgyú írásai 2013-ban? Criticai Lapok, Ellenfény, Színpad, Észak-Magyarország
4. Hol volt 2013-ban színházi kuratóriumi, bizottsági vagy zsűritag, fesztiválválogató vagy -tanácsadó? Miskolci Csodamalom Bábszínház felügyelőbizottsági tag, XXIV. Országos Diákszínjátszó Találkozó Regionális Minősítő Fesztivál, Miskolc – zsüritag
5. Hol volt szerkesztő, főszerkesztő 2013-ban? A Miskolci Színháztörténeti és Színészmúzeum kiadványait, internetes oldalait szerkesztem, köztük a 2013-ban induló Színházi Mesék c. kiadványsorozatot
6. Szavazott-e 2013-ban a kritikusdíjra? nem
7. Egyéb közlendő (azaz hosszabb életrajz): Születésemtől fogva (1965) Miskolcon élek. Egerben magyar–történelem szakon, a Miskolci Egyetemen történelem–muzeológia szakon végeztem. 1990-ben színikritikusi képesítést szereztem. Azóta publikálok országos színházi szakmai lapokba. 1991-től egy évtizedig külsősként az Észak-Magyarország című napilap színházi újságírójaként is tevékenykedtem, s több – azóta megszűnt – helyi kiadványban, művészeti folyóiratban jelentek meg írásaim. Részben munkaként, részben hobbiként fotózok színházi előadásokat, eseményeket. Szerkesztője voltam a Miskolci Csodamalom Bábszínház kiadványainak.

2002-től a Miskolci Színháztörténeti és Színészmúzeum színháztörténész-muzeológusa vagyok. A múzeum szakmai vezetőjeként a gyűjtemény gondozása, gyarapítása mellett többek között időszakos tárlatok kurátori feladatait is ellátom. Szervezem illetve vezetem a múzeum közművelődési programjait, múzeumpedagógiai foglalkozásait. Feladatom volt az új állandó kiállítás forgatókönyvének elkészítése illetve megrendezése 2010-ben. 2009-ben Miskolc Város Nívódíjával tüntettek ki.
Feleségem Dobos Klára újságíró-fotóriporter. 1999-ben született lányunk, Dorka Júlia.

2010.

1. Hová írt rendszeresen kritikát 2010-ben?
2. Hová írt alkalmanként kritikát 2010-ben?
3. Hol jelentek meg egyéb, színházi tárgyú írásai 2010-ben? Műút, Miskolci Kalendárium
4. Hol volt 2010-ben színházi kuratóriumi, bizottsági vagy zsűritag, fesztiválválogató vagy -tanácsadó?
5. Hol volt szerkesztő, főszerkesztő 2010-ben? A miskolci Színháztörténeti és Színészmúzeum kiadványait, internetes oldalait szerkesztem. / Színpad-Kép c. szcenikai kiadványsorozat, a Papírkulisszák és a Néző-Játék c. múzeumpedagógiai sorozat, Emlékpróba riportfilmsorozat/
6. Szavazott-e 2010-ben a kritikusdíjra?
7. Egyéb közlendő (azaz hosszabb életrajz): Születésemtől fogva (1965) Miskolcon élek. Egerben magyar–történelem szakon, a Miskolci Egyetemen történelem–muzeológia szakon végeztem. 1990-ben színikritikusi képesítést szereztem. Azóta publikálok/publikáltam országos színházi szakmai lapokba (Criticai Lapok, Ellenfény, Színház, Zsöllye). 1991-től egy évtizedig külsősként az Észak-Magyarország című napilap színházi újságírójaként is tevékenykedtem, s több – azóta megszűnt – helyi kiadványban jelentek meg írásaim. Színházkritikusa voltam az Új Holnap című folyóiratnak, s alkalomszerűen publikálok a lap utódjában, a Műút című művészeti lapban is. Szerkesztője voltam a miskolci Csodamalom Bábszínház kiadványainak.

2002-től a miskolci Színháztörténeti és Színészmúzeum színháztörténész-muzeológusa vagyok. A múzeum szakmai vezetőjeként a gyűjtemény gondozása, gyarapítása mellett többek között időszakos tárlatok kurátori feladatait is ellátom. Szervezem illetve vezetem a múzeum közművelődési programjait, múzeumpedagógiai foglalkozásait. Feladatom volt az új állandó kiállítás forgatókönyvének elkészítése illetve megrendezése.

Egyik szerkesztője voltam a Legendák, anekdoták, emlékek a miskolci színjátszás történetéből c. 2007-ben megjelent színháztörténeti kötetnek. 2009-ben Miskolc Város Nívódíjával tüntettek ki.

Részben munkaként, részben hobbiként fotózok színházi előadásokat, eseményeket.

Feleségem Dobos Klára újságíró-fotóriporter. 1999-ben született lányunk, Dorka Júlia.

2009.

1. Hová írt rendszeresen 2009-ben? Ellenfény

2. Hová írt alkalmanként 2009-ben?

3. Hol jelentek meg egyéb, színházi tárgyú írásai 2009-ben? Miskolci Kalendárium, Műút, Színházi Esték

4. Hol volt 2009-ben színházi kuratóriumi, bizottsági vagy zsűritag, fesztiválválogató vagy -tanácsadó?

5. Hol volt szerkesztő 2009-ben? Szerkesztem a Színpad-Kép c. szcenikai kiadványsorozatot, a Papírkulisszák és a Néző-Játék c. múzeumpedagógiai sorozatot.

6. Szavazott-e a kritikusdíjra 2009-ben? Nem

7. Egyéb közlendő (azaz hosszabb életrajz): ld. 2010.