Press "Enter" to skip to content

Miklós Melánia

Fotó: Kállai-Tóth Anett

Vajdaságban született, gimnáziumba Szegeden járt, az egyetemet Újvidéken kezdte, majd Szegeden fejezte be magyar szakos bölcsész és tanár szakon. Ugyanitt Phd-tanumányokat abszolvált összehasonlító irodalomtudományból.

A Bárka Színház Hajónapló Műhelyében tanult kritikaírást és előadáselemzést.

Színházról, irodalomról, fotóról, filmről írt cikkei és interjúi a Symposionban, az Ex Symposionban, a Hídban, a Jelenkorban, az Esőben, a Fotóművészetben, a Balkonban, a Hajónaplóban, az Ellenfényben, a Criticai Lapokban és a Színházban jelentek meg. Az újvidéki Symposiont és a Hajónaplót szerkesztette is. Kritikái online a Szinház.net, a Fidelio.hu és főként a Revizor portálokon jelentek meg, utóbbinak 2008 és 2012 között társszerkesztője is volt.

2006 és 2018 között, 12 éven át a Tilos Rádió Madártávlat és békaperspektíva c. színházi magazinjának egyik szerkesztő-műsorvezetője volt.

2004-től 2008-ig a Bárka Színházban dolgozott, majd nyolc évadon keresztül a Szabad Tér Színház kommunikációs és produkciós vezetője volt. 2009 és 2017 között nemcsak sajtófőnökként, hanem programszervezőként is meghatározta a Városmajori és Margitszigeti Szabadtéri Színpadok imázsát. Felelőse és néhány évben válogatója is volt a 2013-ban indult Városmajori Színházi Szemlének.

Dramaturgként 2007 és 2015 között rendszeresen közreműködött Gergye Krisztián előadásaiban (kilencvenkilencperc, Melankólia, Találkozás és Temetés, Adaptáció Trikolor, Happy Ending, Kokoschka babája). Alkalmanként dolgozott még a KeresztHuzat Társulattal, az Artusban Debreczeni Mártonnal, a Bob és Bobék Orchestrával pedig két rendhagyó verses esten a PIM-ben. 2018 januárjától júliusáig a Magyar Állami Operaház dramaturgja volt.

2018-ban Kőrösi Csoma Sándor-ösztöndíjjal 9 hónapot töltött Amerikában, a clevelandi Bocskai Rádiónál. 2019-től 2021-ig a Trafó Kortárs Művészetek Háza sajtósa volt, azóta különböző színházi projekteknek dolgozik.

2010-től 2018-ig rendszeresen szavazott a kritikus íjra. Az elmúlt időszakban kritikusként kevésbé volt aktív, a 2022/2023-as évadban újra tervez szavazni.