Press "Enter" to skip to content

Nyilatkozat a Bajor Gizi Színészmúzeum és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kapcsán

A Színházi Kritikusok Céhe határozottan tiltakozik a Bajor Gizi Színészmúzeum és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet alapítványi tulajdonba adása ellen. Felszólítjuk az országgyűlési képviselőket, hogy ne szavazzák meg az ingatlanok állami tulajdonból való kikerülését. Közérdek, hogy a múzeumok anyaga egyben maradjon, gyarapodjon, és a nagyközönség számára a továbbiakban is látogatható és kutatható legyen. Ez hosszú távon csak állami tulajdonban maradásukkal biztosítható.

A benyújtott törvénytervezet szerint az ezen intézményeknek helyet adó, történelmi, színháztörténeti és építészeti értékkel bíró ingatlanok a bennük lévő ingóságokkal együtt állami tulajdonból ingyenesen a Színház- és Filmművészeti Egyetemet kisajátító Színház- és Filmművészetért Alapítvány tulajdonába kerülnének, ráadásul úgy, hogy a Bajor Gizi Színészmúzeumnak helyet adó épületen kívül a mellette lévő telket, valamint az OSZMI-nak helyet adó ingatlant az alapítvány később el is adhatná.

Ezzel a lépéssel a teljes színházművészetet és a magyar társadalom egészét érné veszteség, hiszen az eddig közvagyonban lévő épületek és a bennük összegyűjtött tudás, tárgyi emlékek, színházi hagyomány egyetlen alapítványé lenne. Ez pedig a jelenlegi színházi kultúrpolitika ismeretében egyet jelent azzal, hogy az ingatlanok és a bennük működő intézmények, az ott dolgozó szakemberek sorsa is az alapítvány kuratóriumának és a kuratórium elnökének, Vidnyánszky Attilának a döntéseitől függene. A színháztörténet generációkon keresztül felhalmozott kincsei, tudása kerülhet veszélybe azzal, hogy kikerülve a nemzeti vagyonra vonatkozó szigorúbb szabályok alól egy magánalapítvány dönthet róluk.