Press "Enter" to skip to content

Nagy sikerrel zárult adománygyűjtő kampányunk

Alföldi Róbert, Fodor Tamás, Székely Kriszta, Vidovszky György, Bodor Johanna, Tompa Andrea és a színházi szakma megannyi meghatározó alkotója segített a színikritikusoknak abban, hogy jövőre is megrendezhessék a Színikritikusok díja átadó gáláját: összesen 2,37 millió forintnyi felajánlás érkezett a cél érdekében.

Szeptember 1-jétől egy hónapon át tartott a Színházi Kritikusok Céhe adománygyűjtő kampánya, amely során a Céh mellé álló nagykövetek azért gyűjtöttek támogatásokat, hogy biztosítsák az utolsó tisztán színházszakmai díj, a Színikritikusok díja jövőjét.

A Színikritikusok díját először az 1979/1980-as évadban adták át. Azóta rendszerek jöttek, mentek, visszatértek, a díj azonban megmaradt – az alapításakor célként megfogalmazott – szigorúan politikamentes, értékelvű, szakmai alapokon nyugvó elismerésnek. Ilyen díjból mostanra csak ez az egy maradt hazánkban, ám megléte és hosszútávú fenntarthatósága ennek sem biztosított. A Színházi Kritikusok Céhe rendkívül fontosnak tartja, hogy a következő években is át tudja adni a díjat – követeik ehhez gyűjtöttek az Új nap, új remények című kampányban adományokat.

Az idén 43. alkalommal adjuk át a Színházi Kritikusok Céhe tagjai által megszavazott díjakat október 18-án, este 8 órától az Örkény Színházban, tizennégy kategóriában, emellett átadják az életműdíjat Cserhalmi Györgynek, a különdíjat az AlkalMáté Truppnak és a frissen alapított Jövő díjat két színházi nevelési társulatnak, a KÁVA Színháznak és a Kerekasztal Színháznak. Az idei gálát Mácsai Pál rendezi, jegyek már kaphatóak rá az Örkény Színház oldalán.

A több évtizedes múltra visszatekintő, mintegy félszáz tagú Színházi Kritikusok Céhe alapítása óta a politikától független szervezet. Működését tagdíjakból és adományokból fedezik, állami támogatásuk nincsen (idén a Céh a Fővárosi Önkormányzattól támogatást nyert), és miután korábban éveken át hiába próbálkoztak az állami kultúratámogatásból forráshoz jutni, új megoldásokat keresnek. A Színikritikusok díjátadó gálája nagyszabású rendezvény, amely minden évben kiváló színházi alkotók közreműködésével jön létre. A gálaműsornak, valamint a díjtárgyaknak minden évben jelentős költségei vannak: a Céh azon dolgozik, hogy a díjátadó a jövőben is megtartható legyen.

Erre – a 2023-as gála megrendezésének költségeire – fordítja a Céh a beérkezett adományok egészét.

Az adománygyűjtő kampányhoz a következők csatlakoztak nagykövetként: Alföldi Róbert színész-rendező, Béres Attila rendező-színházigazgató, Bodor Johanna koreográfus, Fodor Tamás színész-rendező, Hoffer Károly bábtervező-rendező, Kelemen Kristóf dramaturg-rendező, Kiss Ágnes bábszínész, rendező, bábszínház-igazgató, Koch Andrea színházi marketingszakértő, Kovács Bálint, a Színházi Kritikusok Céhe társelnöke, Szabó György, a Trafó alapítója, Székely Csaba drámaíró, Székely Kriszta rendező, Tasnádi István drámaíró, Tenki Réka színész, Tompa Andrea író, Tóth Réka Ágnes író-dramaturg, Vidovszky György rendező. A követek oldalai itt érhetőek el.

Alföldi Róbert a következőt írta az adománygyűjtő oldalán: „Egyre zavarosabb minden körülöttünk. Egyre inkább nem a teljesítmény, nem a szakmai hozzáértés, nem az önálló gondolkodás az, ami számít, ami érték, hanem a – pardon – politikai seggnyalás. Egyre elveszettebbek vagyunk. Mi színházi alkotók is és a nézők is. (…) Fontos, hogy legyenek olyan igazodási pontok, amik ebben a zavaros időben is valós tartalmat és minőséget garantálnak. Ezért fontos, hogy a Színikritikusok díja maradjon, legyen, egyre inkább legyen, hiszen lassan ez az egyetlen olyan színházi díj, ami független és tényleg a szakmai minőségről szól.”

Székely Csaba drámaíró úgy fogalmazott, a színikritikusok „azért díjaznak, mert a te előadásodon kívül láttak még száz másikat, és mégis téged tartanak a legérdemesebbnek, nem pedig azért, mert egy befolyásos és arrogáns bácsi azt mondta, hogy neked kell adni azt a szobrocskát.”