Press "Enter" to skip to content

Egy (újabb) levélváltás története

Vidnyánszky Attila levélben utasította vissza a Nemzeti Színház Színikritikusok díjára való idei jelölését. A Színházi Kritikusok Céhe nyílt levélben válaszol.

A Színikritikusok díja legjobb díszlet kategóriájának idei három várományosa között megtalálható a Nemzeti Színház Don Juan című előadásának díszlete, amelyet a Numen / For Use csapata és Ivana Jonke közösen tervezett. A Színházi Kritikusok Céhe augusztus 18-án a következő levelet kapta a Nemzeti Színház igazgatójától:

 

Tisztelt Színházi Kritikusok Céhe!

Meglepődve tapasztaltam, hogy céhük a 2022-2023-as évad Színikritikusdíjára a Nemzeti Színház egyik produkciójának alkotóit is jelölték. Azért ért váratlanul ez a nevezés, mert korábban Tompa Andreával levélben közöltem, hogy a Színházi Kritikusok Céhe jelölési eljárását hosszú évek óta szakmaiatlannak és politikailag motiváltnak tartom, és a Nemzeti Színház vezetőjeként nem szeretném semmilyen módon legitimálni ezt az ideológiai szándékot. Mivel meglátásom szerint az elmúlt években sajnos nem történt változás a céh tendenciózus eljárásában, ezért arra szeretném kérni Önöket, hogy tartsák tiszteletben korábbi kérésemet.

Ebben bízva üdvözlettel:

Üdvözlettel:

Vidnyánszky Attila

vezérigazgató

Nemzeti Színház

 

A levél előzménye egy 2018-as levélváltás volt, amikor a kritikusok a legjobb előadás díjára jelölték a Vidnyánszky által rendezett Bánk bánt, ugyancsak a Nemzeti Színházból. Ebben a levélben az igazgató azt kérte a céhtől, hogy „állítsanak más jelöltet az általa rendezett előadás helyére”, a céhet pedig már akkor is politikai elfogultsággal vádolta. Az alábbiakban a Színházi Kritikusok Céhe nyílt levélben válaszol a Vidnyánszky által írottakra.

 

Tisztelt Vidnyánszky Attila!

A Színikritikusok díjának szavazati struktúrája immár több mint negyven éve úgy működik, hogy minden egyes szavazásra jogosult kritikus külön szavazólapot kap, amelyen a többiektől függetlenül írja be saját jelöltjeit minden egyes kategóriában. Ezt végül a szavazatszámlálók összesítik, az eredményt pedig csak ők ismerik egészen a díjátadó napjáig. A díjátadó után hagyományosan az összes szavazólapot nyilvánosságra hozzuk, amelyet minden évben a Színház folyóirat (az idei évtől a szinhaz.net) tesz közzé. Ezt a rendszert azért alakítottuk ki már a kezdetekkor így, mert úgy gondoljuk, ez tükrözi a lehető legtisztábban, legigazságosabban, és ami még fontosabb: a leginkább átláthatóan az összes szavazó céhtag véleményét az adott évadban.

Mivel tehát a folyamat szuverén kritikusok egyéni ízlésén alapszik, semmilyen körülmények között nem áll módunkban visszavonni a Numen / For Use és Ivana Jonke jelölését. Nem lehetséges megmásítani, hogy a színikritikusok az évad mely teljesítményét tartják a leginkább kiemelkedőnek, akkor sem lenne az, ha maguk a jelöltek kérnének minket erre.

Üdvözlettel,

a Színházi Kritikusok Céhének elnöksége