Press "Enter" to skip to content

A Színházi Kritikusok Céhének nyilatkozata az MTA védelmében

A Színházi Kritikusok Céhe – szolidaritást vállalva a hazai kutatókkal és oktatókkal – tiltakozik a Magyar Tudományos Akadémiát érő politikai támadások és az MTA kutatóhálózatában zajló munka szabadságának ellehetetlenítésére tett kormányzati kísérlet ellen.

Sérelmezzük a kormány szándékát, hogy a jövőben az Innovációs és Technológiai Minisztérium, azaz hozzáértő szakemberek helyett politikai döntéshozók határozzanak arról, mely kutatások részesüljenek állami támogatásban. Ez veszélyezteti a tudomány függetlenségét és a kutatás szabadságát. Tudományos tevékenységet nem lehet kormányzati igények szerint végezni, csak és kizárólag szabadon, pártpolitikától függetlenül, azon elvárás nélkül, hogy a kutatások a politikai hatalom ízlésének és érdekeinek megfelelő eredményeket hozzanak. Károsnak véljük azt is, hogy a kormány a gyorsan forintra váltható, alkalmazott kutatásokat priorizálja a hosszú távon értékeket teremtő alapkutatásokkal szemben, és a humán tudományok függetlenségére tör, amelyek elfogulatlan képet igyekeznek adni a társadalom működéséről, így elengedhetetlenek annak normális működéséhez.

Amennyiben a kormány nem lép vissza szándékától, és felszámolja az akadémiai szabadságot Magyarországon, kétszáz éves nemzeti örökséget rombol le. A Magyar Tudományos Akadémia gróf Széchenyi István magánvagyonából létrehozott, nemzeti identitásunk kialakításában jelentős szerepet játszó, mára felbecsülhetetlen értékű szellemi közkinccsé vált intézmény. Ha ezt az önmagát a magyar nemzeti értékek védelmezőjének valló kormány megsemmisíti, minden magyar állampolgár közös vagyonát vesztegeti el. Olyan kárt okoz, amely nemcsak a tudományos élet, hanem mindannyiunk jelenét és jövőjét befolyásolja.

A Színházi Kritikusok Céhe szolidaritásáról biztosítja mindazon tudósokat, kutatókat, oktatókat és hallgatókat, akiknek munkáját és szakmai pályafutását negatívan érintik, adott esetben ellehetetlenítik a kormány tervezett intézkedései.

Felszólítjuk Magyarország kormányát, hogy szüntesse be a tudomány szabadsága ellen indított hadjáratát. Kérjük az Országgyűlést, hogy ne szavazza meg a kutatás és fejlesztés átalakítását célzó törvényjavaslatot.