Press "Enter" to skip to content

A Színházi Kritikusok Céhének nyilatkozata

A Nemzeti Színház nem járul hozzá, hogy a Színház folyóirat a Nemzeti Színház előadásairól szóló írásaiban fotókat használjon. Ennek kapcsán a Színházi Kritikusok Céhe az alábbi nyilatkozatot teszi közzé.

A Színház folyóirat Facebook-oldalán a következő szolgálati közleményt osztotta meg:

„A Nemzeti Színház többé nem járul hozzá, hogy fotókat közöljünk előadásairól lapunkban. Szerkesztőségünkhöz eljuttatott indoklásában Vidnyánszky Attila kifejtette, hogy működésünket politikai céloknak alárendeltnek és manipulatívnak tartja, tevékenységünk folytán a hazai és nemzetközi közegben is torz kép alakul ki a magyar színházról. A továbbiakban természetesen ugyanúgy fogunk írni a Nemzeti Színházról, mint eddig, és ezután is azt fogjuk közölni, amit kritikusaink írnak. A fotók helyén illusztrációként üres felületeket fogunk megjelentetni.”

Az eset kapcsán a Színházi Kritikusok Céhe az alábbi nyilatkozatot teszi közzé:

A Színházi Kritikusok Céhének álláspontja szerint a Nemzeti Színház igazgatójának politikai döntése alaptalan és diszkriminatív, mivel egy közpénzekből fenntartott színház közpénzekből készült fotóiról van szó, amelyeket bizonyos (részben vagy egészben szintén közpénzből készült) lapok használhatnak, a Színház pedig nem. Az intézkedés sérti az olvasók és a nézők tájékozódáshoz való jogát, és akadályozza, hogy a Nemzeti Színház előadásairól szóló cikkek a színházi emlékezet részévé váljanak.