Press "Enter" to skip to content

40. alkalommal adtuk át a Színikritikusok Díját

Szeptember 22-én nyújtotta át a Színházi Kritikusok Céhe a Színikritikusok Díját. A 40. alkalommal megrendezett esemény helyszíne a Katona József Színház volt. Az életműdíj mellett 15 kategóriában adták át a 2018/2019-es színházi évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő díjakat, és ezen az eseményen hirdették ki Az évad legjobb magyar drámája íróját is.

Májusban bejelentették, hogy az életműdíjat Pogány Judit kapja, júliusban pedig kiderült a kategóriák várományosainak névsora. A céh posztumusz különdíjjal tisztelgett a nemrég elhunyt Radnai Annamária dramaturgi és fordítói munkássága előtt.

Idén huszonkét színikritikus adta le szavazatát. A helyezésekért adott pontok megszámlálásával kialakult a legjobbak listája, a győztesek személye azonban csak a szeptember 22-i gálaesten derült ki.

Öt jelöléséből 4-et váltott díjra a Radnóti Színház 10 című előadása, a Trafó Kortárs Művészetek Házában létrehozott Megfigyelők két kategóriában bizonyult a legjobbnak. Három kategória díja került vidéki színházakba, két-két kategóriáé a Katona József Színházba és az Örkény Színházba.

A gála rendezője, Markó Róbert kritikusdíjjal mehetett haza az estről, csakúgy, mint a műsor egyik írója, Székely Csaba, és közreműködője, Mészáros Blanka.

Hagyományosan ezen a gálán adta át a Színházi Dramaturgok Céhe Az évad legjobb új magyar drámája díjat. Az elismerést Pass Andrea kapta az Eltűnő ingerek című drámáért.

Az eseményt a Dumaszínház és az Orlai Produkciós Iroda támogatta. A műsor létrehozásában íróként közreműködött Tasnádi István és Székely Csaba, az est zenei vezetője Dargay Marcell, rendezője Markó Róbert, műsorvezetője Ötvös András volt. A gálán felléptek a Katona József Színház művészei: Bányai Kelemen Barna, Mészáros Blanka, Ónodi Eszter és Vizi Dávid, az Orlai Produkciós Iroda művészei: Járó Zsuzsa, Kovács Patrícia és Mészáros Máté, Pogány Judit, az Örkény Színház művésze, valamint a Vaskakas Bábszínház művészei: Horváth Márk és Markó-Valentyik Anna.

Színikritikusok Díja 2019 – a díjazottak

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Kelemen Kristóf: Megfigyelők és Székely Csaba: 10

A legjobb előadás: 10 (Radnóti Színház, rendező: Sebestyén Aba)

A legjobb rendezés: A Platonov (Katona József Színház, rendező: Székely Kriszta)

A legjobb zenés/szórakoztató előadás: Chicago (Vörösmarty Színház, Székesfehérvár; rendező: Horváth Csaba)

A legjobb független színházi előadás: Megfigyelők (Trafó Kortárs Művészetek Háza, rendező: Kelemen Kristóf)

A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: Lúdas Matyi (Bóbita Bábszínház, Pécs; rendező: Markó Róbert)

A legjobb női főszereplő: Mészáros Blanka (Jeanne d’Arc – a jelenidő vitrinében, Katona József Színház)

A legjobb férfi főszereplő: Görög László (A velencei kalmár, Miskolci Nemzeti Színház)

A legjobb női mellékszereplő: Kerekes Éva (Patika, Örkény Színház)

A legjobb férfi mellékszereplő: Znamenák István (Patika, Örkény Színház)

A legjobb díszlet: A vihar (Budapest Bábszínház, tervező: Cziegler Balázs)

A legjobb jelmez: Az Ügy (Soharóza–Trafó Kortárs Művészetek Háza–CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, tervező: Nagy Fruzsina)

A legjobb színházi zene: 10 (Radnóti Színház, zeneszerző: Cári Tibor)

A legígéretesebb pályakezdő: Tarnóczi Jakab

Különdíj: Radnai Annamária